Going Global

blog azoknak, akik messzebb látnak, mint az országhatár

Az ukrán válságról

2022. február 24. 17:29 - GoingGlobal

Nem tudok szótlan maradni a mai nap legfontosabb történelmi eseménye kapcsán, nevezetesen, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

ukrajna.jpg

Hosszútávú gazdasági következményei beláthatatlanok. Szinte borítékolható, hogy élesedni fog a hidegháború és vissza fog térni a vasfüggöny valamilyen formában. A világ újra kettészakad.
Kevesen hitték, hogy a 21. században, Európában egy szuverén országot katonai invázió érhet.

Nem tudjuk meddig fog eszkalálódni a helyzet, de az már most biztos, hogy nem csak Oroszország, hanem az egész "Emerging Europe" régió is meg fogja érezni a válságot. Elég csak ránézni a térképre. A világ nagy részének mi még mindig az "Eastern Block" vagyunk. Az itteni üzleti kockázatot a befektetői bizalom megcsappanása mellett a gazdasági szankciók hatásai és a növekvő (orosz függő) energia árak mind-mind magasra fogják emelni.
Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a befektetők nem errefelé fogják célországaikat keresni. Sőt inkább kivonják majd tőkéjüket, minthogy újabb befektetéseket eszközöljenek. A folyamat el is kezdődött.

Nem kezdődik jól ez az év sem.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://going-global.blog.hu/api/trackback/id/tr8417765466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása