Going Global

blog azoknak, akik messzebb látnak, mint az országhatár

Közel 80.000 font (37 millió Ft) a brit közép- és felsővezetői állásban lévő informatikusok éves átlagbére és 38%-uk maga dönti el hol dolgozik.

2022. szeptember 05. 15:35 - GoingGlobal

A Computer Weekly 2022-es IT bérfelmérése nem csak a fizetések miatt érdekes, hanem azért is mert betekintést ad az elmúlt időszakban a munkavégzés módjában és a munkához való hozzáállásban történt változásokba. Lássuk a részleteket.

kezfogo.jpgA munkavállalók valamivel több mint 30% mondta, hogy most már mindig otthonról dolgozik, 27% pedig azt, hogy hetente több napot otthonról dolgozik. Ez jelentős változás a 2019/20-as adatokhoz képest, amikor csak 10%-uk dolgozott állandóan otthonról és 46%-a mondta azt, hogy hetente kevesebb mint egy napot dolgozik otthonról. 2022-ben a megkérdezettek 38%-a mondta, hogy hogy a cégük lehetővé teszi a rugalmas munkavégzést, így megválaszthatják, hogy otthonról dolgoznak-e, vagy vagy az irodából. A megkérdezettek mindössze 10% mondta, hogy nála semmi nem változott a pandémia óta és csak további 10% azt, hogy továbbra is az irodában dolgozik.

Köztünk szólva ironikus, hogy egy világjárványnak kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy a munkáltatók beismerjék, a rugalmas foglalkoztatás nem, hogy nem csökkenti, hanem épp hogy emeli a munkavégzés hatékonyságát. Falak dőltek le és szerencsére nem temettek maguk alá mást csak az idejétmúlt beidegződéseket. Ennek következménye, hogy az IT szektorban ma már egy munkavállaló sokkal több munkalehetőséghez jut, tekintve hogy a feladatok döntő többsége távolról is elvégezhető.

Jelentős változás az is hogy a munkavállalók számára egyre fontosabb szempont lett a rugalmas munkavégzés és a munkahelyre való eljutás kérdése. A felmérés szerint az otthonról való munkavégzési lehetőségek növekedése némileg ellensúlyozza az IT szektor általános negatív megítését a fiatalok körében, akit szerint a technológiai ágazatban jellemző a túlmunka, hosszúak munkanapok és a rugalmatlan munkaidő beosztás.

Nagy fordulat történt a munka és a magánélet viszonyának megítélésében is. A munkavállalók 72%-a úgy nyilatkozott, hogy magánéletét és munkakörülményeit fontosabbnak tartja, mint a munkáját. Emellett 61%-uk számára az is fontos, hogy cége milyen értékeket képvisel a fenntarthatóság és klímaváltozás kérdéseiben. Mindkét kérdésben úgy vélem hogy a világban zajló események a pandémia, háborúk, klímaváltozás látható jelei kijózanító hatással voltak mindenkire és ezért is e magas számok.

Fizetések:

A Computer Weekly/TechTarget IT-bérfelmérés válaszadói túlnyomórészt közép- és felsővezetők, 35 évesek vagy annál idősebbek voltak, ami azt jelenti, hogy a felmérésben megadott átlagfizetés valamivel magasabb, mint a máshol közölt adatok.

A Covid pandémia kezdetén a cégek a kiszámíthatatlan jövő miatt eleinte tartózkodtak az informatikai dolgozók felvételétől és az informatikai projektek befejezésétől. Ez a hozzáállás tükröződött a tavalyi felmérésben szereplő fizetésekben is.
De az informatikusok iránti kereslet végül folyamatosan nőtt, mivel egyértelművé vált, hogy a globális válság idején a technológia még inkább szerves részét képezi majd a vállalkozások működésének. Ennek megfelelően a fizetések is újra emelkedni kezdtek. A felmérés szerint a 2021/22. évi átlagfizetés a technológiai dolgozók minden szintjén a következő volt 79.330 font a 2020/21-es átlagosan 71.880 fontra történő visszaesés után a 2020/21-es átlagos a járvány előtti 79.354 font után.

Az informatikai vezetők átlagosan 116.617 fontot keresnek, míg az általános informatikai alkalmazottak 55.211 fontot kerestek évente, ami jobban megközelíti a bejelentett iparági átlagot.

A fizetések természetesen az iparágban eltöltött évek száma szerint is eltérőek voltak, azokkal, akik akik 15 éve vagy annál régebben dolgoznak az iparágban, átlagosan 87.620 fontot kerestek, mint szemben azokkal, akik újak az ágazatban, és átlagosan 45.140 fontot keresnek.

Érdekes adalék az IT munkaerőpiac mozgására, hogy a Gartner szerint az informatikai szakemberek mintegy 70%-a jelenleg új munkáltatót keres. A Hays által megkérdezett öt emberből három ugyanezt mondta. Még érdekesebb az az adat amit a CWJobs 2021-es, harmadik éves bizalmi indexben publikáltak, nevezetesen az hogy a tech iparágban dolgozók és az informatikai döntéshozók 8%-a azt fontolgatja, hogy teljesen elhagyja az ágazatot.

Az IT szektorban a szakemberhiány továbbra is az egyik legnagyobb probléma. A rugalmas foglalkoztatási formák a munkáltatónak ugyan további lehetőségeket kínálnak a keresett munkaerő elérésere de egyúttal kihívást is jelentenek, mivel dolgozóik is sokkal több lehetőséghez jutnak ezáltal.

komment
Címkék: UK remote work

A bejegyzés trackback címe:

https://going-global.blog.hu/api/trackback/id/tr5417924475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása